Teatteri Tuike Teatteri Tuike

TULE MUKAAN TEKEMÄÄN TEATTERIA!

Teatteri Tuike toteuttaa vuonna 2021 osana Valokeilassa Koillinen -hanketta Aistiteatteriesityksen. Esitys toteutetaan yhdessä Tapanilan ja sen lähialueiden asukkaiden kanssa.

Voit hakea mukaan, jos olet yli 16-vuotias ja asut Tapanilassa tai lähialueella (Tapulikaupunki, Puistola, Suutarila, Siltamäki, Malmin alue). Tärkeää on, että saamme mukaan mahdollisimman moniäänisen ja eri-ikäisiä osallistujia sisältävän porukan. Osallistujilta ei edellytetä aikaisempaa kokemusta teatterista tai muista esittävistä taiteista. Tärkeämpää on innostus ja uteliaisuus tutkia omaa ympäristöä teatterin keinoin. Osallistuminen aistiesityksen tekemiseen vaatii paljon sitoutumista, mutta toisaalta se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä taidetta omalla asuinalueella.

Aistiteatteri on esitysmuoto, jossa kuunnelma ja teatteri kohtaavat. Visuaalisen kokemuksen sijaan aistiteatterissa pyritään vaikuttamaan ”katsojan” muihin aisteihin. Kuuloaistin lisäksi hajut, tuoksut sekä erilaiset tuntoaistiin liittyvät kokemukset ovat olennainen osa aistiteatteria. Teatteri Tuike on toteuttanut vuosien saatossa useita aistiteatteriesityksiä. Aistikauhuesitykset Viimeinen vuoro, Hautajaiset sekä Proxima 8 ovat saavuttaneet suuren suosion. Näiden lisäksi Tuikkeen aistiteatteria on koettu myös Suomenlinnassa (Suomenlinnan salat) sekä lastenteatterina (Pieni tulitikkutyttö).

Esitys toteutetaan ryhmän ajatusten ja ideoiden pohjalta. Tarvitsemme mukaan monenlaista osaamista. Esiintymisen ja näyttelemisen lisäksi projekti tarjoaa mahdollisuuden mm. käsikirjoittamiseen ja dramaturgian luomiseen. Myös musiikki ja äänisuunnittelu ovat olennainen osa aistiteatteria.

Esityksen ohjaajina toimivat Teatteri Tuikkeen ja Valokeilassa Koillinen -hankkeen taiteilijat Markku Ihamäki sekä Marjaana Veikkanen. Myös esityksen äänisuunnitteluun ja dramaturgiaan saadaan apua ja tukea Tuikkeen ammattilaisilta.

Voit hakea mukaan lähettämällä lyhyen vapaamuotoisen esittelyn itsestäsi osoitteeseen: info@teatterituike.fi Hakemukset tulee lähettää viimeistään 11.3.2021. Osallistuminen on ilmaista ja mukaan mahtuu 8-12 osallistujaa.

Ensimmäinen tapaaminen on la 13.3.2021 klo 11-13. Aluksi tapaamiset pidetään etänä, toiveissa kuitenkin on että jo huhti-toukokuussa pystymme kokooontumaan livenä. Kevään ja alkukesän aikana tapaamiset ovat noin kerran viikossa aina lauantaisin. Juhannuksesta eteenpäin pidämme taukoa elokuun alkuun ja harjoitukset jatkuvat 9.8.2021. Esitykset ovat 17.9 – 26.9.2021 ja niitä tulee olemaan 5-7. Esityspaikka on vielä varmistamatta, mutta toiveena on, että sopiva paikka löytyy Tapanilasta. Esitys on myös osa Paikallismaisemia-festareita, jotka järjestetään syyskuun lopulla.

26.1.2021VALOKEILASSA KOILLINEN

Valokeilassa Koillinen on Teatteri Tuikkeen, Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun yhteinen kolmivuotinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapanilan, Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen ja Puistolan kaupunginosissa vuosina 2019-2021.

Hankkeen keskiössä on vuorovaikutus alueen asukkaiden ja hankkeen välillä. Hanke kutsuu kaikki alueen asukkaat osallistumaan taidetoimintaan ei pelkästään katsojina vaan myös tekijöinä. Toimijat yhdessä ja erikseen jalkautuvat työskentelemään asuinympäristöihin lähelle asukkaiden arkea, ulos perinteisistä teatteri- ja esitystiloista.

Hanke on osa Helsingin mallia, joka kuuluu kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan.

Hankkeesta voit lukea lisää osoittesta Valokeilassa Koillinen -hankkeen sivuilta.

HANKKEEN TYÖNTEKIJÄT

Markku Ihamäki on Teatteri-ilmaisun ohjaaja ja Teatteri Tuikkeen jäsen. Markku aloitti hankevastaavana syksyllä 2020 Ann-Mari Ohtamaan siirryttyä opintojen pariin. Marjaana Veikkanen tuli mukaan samaan aikaan ja aloitti hankkeessa Markun työparina. Nelikymppisyyden ja Tuikkeen lisäksi Marjaanaa ja Markkua yhdistää vuosien kokemus nuorisotyöstä.

Markku

Olen sekoitus erakkoa ja hyvinkin sosiaalista ihmistä. Viihdyn yksin mökillä päiviä, sieniä poimien ja maailmaa ihmetellen. Samaan aikaan huomaan kuitenkin kaipaavani yhteisöä ja yhdessä tekemistä. Taiteesta ja teatterista onkin muodostunut minulle kohtaamispaikka missä havainnoida ja tutkia maailmaa, sekä inspiroitua tarinoista ja ihmisistä. Vaikka lähtökohdat taiteeseen ovat usein itsekkäitä, niin oleellisinta on kuitenkin toisten kanssa yhdessä jaettu kokemus.

Marjaana

Olen tehnyt soveltavan taiteen parissa töitä ohjaajana vuodesta 2007. Innostun ihmisten tarinoista, taiteen tekemisestä yhdessä ja ympäristön havainnoinnista. Ajattelen, että jokaisella on ainutlaatuinen tapansa olla ja ilmaista itseään ja koen olevani etuoikeutettu saadessani olla ihmisten luovuuden äärellä. Olen koulutukseltani Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) ja Kuvataiteilija (YAMK). Saan voimaa luonnosta, taiteen eri muodoista ja syvällisistä keskusteluista.