Yleistä
Tasa-arvoisuus, yhdenvertainen kohtelu ja ihmisen arvostaminen ovat keskeisiä arvoja, joita Teatteri Tuike haluaa edistää sekä työnantajana, että esittävän taiteen toimijana. Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että jokaista kohdellaan tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti riippumatta henkilön sukupuolesta, iästä, etnisestä tai kansallisesta alkuperästä, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta ja vakaumuksesta, mielipiteestä, vammasta, toiminnallisista rajoitteista, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Tuikkeen koko toiminta, johtaminen ja henkilöstöjohtaminen pyrkii olemaan yhdenvertaista sekä tasapuolista. Työnantajana tavoitteena on, että Tuikkeella on avoin ja luottamuksellinen työskentelyilmapiiri, hyvinvoiva ja osaamistaan kehittävä työyhteisö. Pyrimme luomaan työolosuhteet, jossa kaikki Tuikkeella työskentelevät voivat kokea olevansa työyhteisössään hyväksyttyjä ja arvostettuja työntekijöitä, ja voivansa kehittää osaamistaan sekä omien toiveidensa että työyhteisön tarpeiden mukaan. Kaikille teatterin käyttäjille (jäsenistö, vierailijat, yleisö) pyritään tarjoamaan kattavat esteettömyyspalvelut kiinteistön asettamissa rajoissa.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on osa Teatteri Tuikkeen strategiaa vuosille 2023-2025. Teatterissa tehdään säännöllisesti sekä tasa-arvokysely että työhyvinvointikysely, jonka toteuttaa yhdenvertaisuusvastaava vakituisille henkilöstölle. Teatteri antaa myös yleisölleen mahdollisuuden palautteenantoon sekä nettisivujen kautta, että aina esitysten ja teatterilla järjestettävien tapahtumien jälkeen sähköpostilomakkeen kautta.
Vastuullisena ja reiluna työnantajana sekä esittävän taiteen toimijana Teatteri Tuike pyrkii ottamaan erilaiset ihmiset, näkökulmat sekä ympäristön huomioon. Tuikkeella moninaisuus ja työntekijöiden erilaisuus nähdään rikkautena, tärkeänä osana uusien esitysmuotojen rohkeaa tutkimusta. Teatterin tavoitteena on olla esteetön ja monipuolisesti saavutettavissa eri yleisöille.
Tuikkeella uskomme, että tasa-arvoisessa ja oikeudenmukaisessa työyhteisössä toteutuu niin työhyvinvointi, työhön sitoutuminen, työn vaikuttavuus kuin laatukin. Teatteri Tuike huolehtii tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta kaikissa omissa produktiossaan sekä yhteistyöprojekteissaan. Jokainen projekti evaluoidaan huolellisesti jälkikäteen. Evaluointiin osallistuu projektin työryhmä sekä teatterinjohtaja että teatterin tuottaja.
Tuikkeella taiteellista suunnittelua ja työtä tehdään niin, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo toteutuisivat myös näyttämöllä. Tuikkeen taiteellisen painopisteen mukaan projekteissa pyritään ottamaan huomioon erilaiset vähemmistöt, kuten aistirajoitteiset tai kielivähemmistöt. Haluamme olla mukana luomassa representaatioita, jotka tuovat esiin yhteiskunnan moninaisuuden.
Johtaminen
Teatteri Tuikkeella on avoin, läpinäkyvä ja luottamuksellinen johtamiskulttuuri. Johtaminen pyrkii olemaan tasapuolista, arvostavaa, osallistumiseen ja oman osaamisen kehittämiseen kannustavaa ja erilaisuudet huomioon ottavaa. Uskomme, että vaikuttavaa ja laadukasta työtä syntyy työstä, jota tehdään turvallisissa olosuhteissa ja luottamuksen ilmapiirissä.
Hallintohenkilöstö saa palautetta työstään jatkuvasti sekä vuosittain pidettävissä kehityskeskusteluissa. Hallintohenkilöstöä ja Tuikkeen jäsenistöä kannustetaan kouluttautumaan, kehittämään sekä ideoimaan henkilöstöön ja yhdistykseen liittyviä kehityshankkeita.
Jäsenistölle annetaan riittävästi oikea-aikaista tietoa Tuikkeen taloudellisesta tilanteesta sekä tulevista suunnitelmista. Pyrimme läpinäkyvään ja mutkattomaan vuorovaikutukseen hallituksen, toimistohenkilökunnan ja jäsenistön välillä. Tulevaisuutta suunnitellaan toimistohenkilökunnan, hallituksen ja jäsenistön kanssa yhteistyössä. Vastuut ja työtehtävät määritellään kunkin projektin kohdalla erikseen.
Rekrytointi
Kun Teatteri Tuikkeelle rekrytoidaan uutta hallintohenkilöstöä tavoitteena on, että avoimiin tehtäviin hakeutuu monipuolisesti ammattitaitoisia henkilöitä. Lähdemme rekrytointi-ilmoituksissa liikkeelle siitä, että valintaperusteiden tulee sopia kaikille henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta. Rekrytointi tapahtuu anonyymisti haastatteluvaiheeseen asti. Teatteri Tuikkeen rekrytointiprosessi on läpinäkyvä, tasa-arvoinen ja sitä ohjaavat selkeät toimintaohjeet. Rekrytoinnin tavoitteena on pätevän hakijan nimittäminen. Arviot hakijoista tehdään tasapuolisesti ja objektiivisesti.
Teatteri Tuikkeen sääntöjen mukaisesti taiteellisen työryhmän rekrytoiminen teatteriproduktioihin aloitetaan aina ensin Tuikkeen jäsenistön sisäisellä haulla tai kutsumenettelyllä. Produktion koollekutsuja tai ohjaaja vastaa rekrytointiprosessista ja palkkauksesta yhdessä teatterinjohtajan kanssa. Jos produktioon rekrytoidaan jäsenistön ulkopuolelta, haku pidetään avoimena niin pitkään kuin mahdollista.
Teatteri Tuikkeen yhdistyksen jäseneksi voi hakea ympäri vuoden kuka tahansa, joka täyttää yhdistyksen asettamat vaatimukset (koulutus, osaaminen, kokemus) henkilökohtaisesta taustastaan tai ominaisuuksistaan riippumatta. Keskeisinä valintakriteereinä tulee olla henkilön ammattitaito, työtehtävään soveltuva koulutus ja/tai työkokemus sekä kyky kehittyä työtehtävissä. Kaikilla työntekijöillä on oikeus riittävään työhön perehdyttämiseen.
Osaamisen kehittäminen
Jokaisella työntekijällä ja jäsenellä on ajantasainen tehtäväkuva. Tehtäväkuvaa päivitetään tehtävien ja vastuiden muuttuessa. Teatteri Tuikkeen jäsenistöllä on yhtäläiset mahdollisuudet toimia teatterissa ja kehittää omaa osaamistaan. Teatteri Tuike voi järjestää koulutusta henkilöstölleen tai työntekijä voi kouluttautua/kehittää ammatillista osaamistaan oma-aloitteisesti. Henkilöstön jäsenet ovat yhdenvertaisia koulutusehdotuksien esittämisen suhteen. Koulutuksissa käytetään kouluttajina kyseisten osa-alueiden asiantuntijoita. Asiantuntijat voivat olla teatterin henkilöstöstä tai ulkopuolisia tekijöitä. Teatterin suunnittelemat koulutukset ovat osallistumisen suhteen pääsääntöisesti vapaaehtoisia.
Kouluttautumista varten Teatteri Tuike varaa vuosibudjettiin summan, joka hyväksytään vuosikokouksessa. Koulutusbudjetista teatterin jäsen voi anoa tukea lyhytaikaiseen koulutukseen. Koulutusbudjettia voidaan käyttää myös teatterin jäsenten yhteiseen koulutukseen.
Palkkaus
Teatteri Tuikkeen hallintohenkilöstön palkkauksen perustana ovat työtehtävien vaativuus, sekä henkilön työkokemus, osaaminen, koulutus ja suorituskyky. Samanarvoisesta työstä maksetaan sama palkka.
Taiteellisesta työstä maksetaan ammattilaisille samanarvoinen tuntipalkka. Harrastajille ja opiskelijoille maksetaan 70% ammattilaisen palkasta.
Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen
Työnantajan tavoitteena on helpottaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Teatteri Tuikkeella on erittäin joustavat työajat ja etätyökäytännöt. Työaikajoustolla helpotetaan työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Teatteri Tuike sopii tilannekohtaisesti jokaisesta työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista koskevasta tapauksesta yhdessä asianosaisten kanssa.
Saavutettavuus
Teatteri Tuike pyrkii koko ajan tekemään teatterista tasa-arvoisemman ja kokonaisvaltaisesti saavutettavamman niin jäsenilleen, yleisölle kuin myös teatterin vieraille.
Teatteri tiedottaa aktiivisesti teatterin ja esitysten saavutettavuudesta selkokielellä ja monikielisesti eri medioissaan. Teatteri Tuike pyrkii jatkuvasti parantamaan teatterin tilojen käytettävyyttä ja saavutettavuutta.
Tuike haluaa olla mukana mahdollistamassa monipuolista taidetta ja tekijyyttä. Teatterilla järjestetään erilaisia tapahtumia ja avoimia ovia, jotta tilaa ja näkyvyyttä saavat moninaiset tarinat, äänet ja taiteentekijät. Tiloja on mahdollista myös vuokrata yksityistapahtumiin ja esitysvierailuja varten.
Työolot, -ilmapiiri ja työssä jaksaminen
Teatteri Tuike on turvallinen ja tasa-arvoinen työpaikka ja -yhteisö. Teatterin jäsenet ovat monipuolinen ryhmä taiteen ammattilaisia.
Teatteri Tuikkeen henkilöstöllä ja jäsenistöllä on oikeus terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön. Teatteri Tuikeen työolosuhteita ja -ympäristöä pyritään kehittämään kokoajan. Teatterin työtilat pidetään mahdollisimman toimivina ja niiden siisteydestä pidetään huolta. Teatteri Tuikkeen jäsenistölle ja työntekijöille tarjotaan työhyvinvointia ylläpitäviä ja sitä lisääviä toimia. Teatterin jäsenet ja työntekijät kuuluvat työterveyshuollon piiriin. Työterveyspalveluista vastaa Klinikka 1.
Jokaisen Teatteri Tuikkeen sisällä olevan työryhmän tulee pitää huolta työryhmän sisäisestä työskentelyilmapiiristä ja jaksamisesta. Tukea tähän saa teatterin johdolta. Työryhmien tulee työprojektien lopuksi huolehtia projektien evaluoimisesta koko työryhmän kesken.
Työoloista, -ilmapiiristä ja -jaksamisen kehittämisestä pitää huolta teatterin hallitus ja sen ylläpitämisestä koko jäsenistö. Työolojen, -ilmapiirin ja -jaksamisen liittyvissä asioissa tulee olla yhteyksissä projektin vastuuhenkilöön ja/tai teatterin johtoon.
Kiusaaminen, häirintä ja syrjintä
Teatteri Tuike noudattaa turvallisen tilan periaatetta, eikä teatterissa hyväksytä minkäänlaista kiusaamista, häirintää tai syrjintää. Teatterin jäsenillä, henkilöstöllä, vierailijoilla ja yleisöllä on oikeus turvalliseen ympäristöön. Jos kuitenkin teatterin jäsen, vieras tai katsoja kohtaa tai todistaa Teatteri Tuikkeella minkäänlaista epätasa-arvoista tai häiritsevää käytöstä, tulee hänen olla yhteyksissä teatterin yhdenvertaisuusvastaavaan tai teatterinjohtajaan.
Vastuu tasa-arvon ja henkilöstön yhdenvertaisen kohtelun edistämisestä on Teatteri Tuikkeen teatterinjohtajalla, hallituksella ja yhdenvertaisuusvastaavalla. Vastuu tasa-arvon toteutumisesta on koko teatterin yhteisöllä. Epäkohtia huomatessaan jäsenen velvollisuus on ilmoittaa siitä teatterinjohtajalle, yhdenvertaisuusvastaavalle tai hallitukselle.
Yhdenvertaisuusvastaava
Rita Löytty
rita.loytty(a)teatterituike.fi
Teatteri Tuikkeen yhdenvertaisuusvastaava on vastuussa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman päivittämisestä ja tarkastamisesta. Yhdenvertaisuusvastaava toteuttaa myös vuosittain tasa-arvokyselyn ja muita yhteisöä kehittäviä kyselyjä.
Yhdenvertaisuusvastaava on mukana selvittämässä teatterin mahdollisia häirintä-, kiusaamis- tai epätasa-arvo tilanteita. Yhdenvertaisuusvastaava on väärinkohdelluksi tulleen henkilön tukena tapahtuneen käsittelyssä. Yhdenvertaisuusvastaavalla on vaitiolovelvollisuus.
Käytännön toimenpiteet
- Teatteri Tuike edistää yhteisössään tasa-arvoa aktiivisella, saavuttettavalla ja avoimella vuorovaikutuksella, hyvin toimivalla sisäisellä viestinnällä sekä jäsen- ja hallituksen kokouksilla.
- Teatterin yhdenvertaisuusvastaava toteuttaa jäsenkyselyjä, joilla pyritään saamaan tietoa teatterin jäsenten ja yhteisön hyvinvoinnista sekä tasa-arvosta.
- Jäsenistön ja hallituksen kokoonpanoa tarkastellaan yhdenvertaisuuden sekä tasa-arvon näkökulmasta.
- Tuikkeen hallintohenkilöstön rekrytointiprosessi on anonyymi ja toteutetaan niin, että mahdollisimman monella hakijalla taustoistaan huolimatta on mahdollisuus hakea ja työllistyä Teatteri Tuikkeella.
- Teatteri Tuike kehittää teatterin työympäristöä – ja ilmapiiriä.
- Teatteri Tuike järjestää jäsenistölleen ja työntekijöilleen koulutuksia sekä kannustaa heitä kouluttautumaan ja näin edistämään omaa osaamistaan.
- Häirintä-, kiusaamis- ja syrjintätilanteisiin puututaan välittömästi ja ne käsitellään tilanteen vaatimalla tavalla.
- Teatteri Tuikkeen arvot näkyvät teatterin taiteellisessa ulosannissa ja ohjelmistossa. Teatteri tekee monipuolista, laadukasta, ammattitaitoista, saavutettavaa ja ekologista taidetta Pohjois-Helsingissä.
- Teatteri Tuike lisää saavutettavuutta selkeällä ja monikielisellä viestinnällä.
- Teatteri Tuike kerää palautetta, niin yhteisön sisältä kuin myös yleisöltä.
- Teatteri Tuike panostaa tilojensa fyysiseen saavutettavuuteen.
- Teatteri Tuike hakee avustuksia ja apurahoja, jotta voi edistää yleisön saavutettavuutta, esimerkiksi tuomalla taidetta lähemmäs yleisöä tai mahdollistaa alemmat lippuhinnat alennusoikeus-ryhmille.