Teatteri Tuike on vuonna 1997 perustettu ammattiteatteri Koillis-Helsingissä. Tuikkeen jäsenistö koostuu 20:sta freelancetaiteilijasta. Teatterilla on omat toimitilat Malmilla (yksi suuri näyttämö, n. 80 hengen katsomo) sekä Tapanilan aseman vieressä (kaksi pientä näyttämöä, n. 50 hengen katsomot). Tuikkeen tavoitteena on tehdä korkeatasoista teatteria Helsingin keskustan ulkopuolella.
Tuikkeella on kahdesta kolmeen ensi-iltaa vuodessa, yhden näistä ollessa lasten kesäteatteriesitys. Tuikkeen taiteellisena painopisteenä ovat erikoistuminen visuaaliseen teatteriin sekä aistiteatterin moninaisten muotojen rohkea tutkimus ja edistäminen. Tuike on ensimmäisenä suomalaisena teatteriryhmänä tuonut Suomeen uuden esitysmuodon; sokkoteatterin, jossa yleisö kokee esityksen silmät peitettyinä. Sokkoteatteriesityksemme käyttävät tarinankerronnassa monipuolisesti ääntä, hajuja, tuntoaistia, kuten kosketusta, värinä-ja paineaistia sekä tilantuntua.
Tuike on tuottanut yhteensä viisi pitkää sokkoteatteriesitystä. Tuikkeen ohjelmistoon harvoin kuuluu perinteistä puheteatteria, produktiomme keskittyvät joko visuaalisuuteen, liikkeeseen, ääneen ja tarinankerrontaan sanattomasti tai sitten edellämainittuun spesialiteettiimme eli sokkoteatteriin. Pienenä ammattiteatterina Tuike kamppailee alati katsojista ja huomatuksi tulemisesta, mutta esimerkiksi kauhugenreen sijoittuva sokkoteatteriesityksemme Viimeinen vuoro (2014) sai valtavasti mediahuomiota ja sen kävi kokemassa yli 4000 ihmistä. Tämä on valtava luku pienelle ammattiteatterille.
PALKINNOT
SÄDE kunniamaininta 2023 (SVÄV) äänisuunnittelija Miika Elmgrenille ja Teatteri Tuikkeelle Sukellus-esityksestä
Yhteisvoima-palkinto 2023 (TAM) Teatteri Tuikkeen jäsenistölle tasa-arvoisesta työskentelyilmapiiristä
Iikka-palkinto 2014 kauhukulttuurin edistämisestä esitykselle Viimeinen vuoro
Paras miespääosa 2007 (Brno-festivaali) näyttelijälle Kimmo Tähtivirta esityksessä Toista
KANSAINVÄLISET JA KOTIMAISET VIERAILUT
Little Ladies Little Gentlemens-festivaali (Istanbul, Turkki) 2023 esityksellä Sukellus
Kuulas-festivaali 2017 esityksellä Veden alla
Naj, naj, naj-festivaali 2017 (Zagreb, Kroatia) esityksellä Veden alla
Kuulas-festivaali 2015 esityksellä Pieni tulitikkutyttö
Det Åppne teater 2009 (Norja) esityksellä Hyrrä
Hrastnik-festivaali 2008 (Slovenia) esityksellä Toista
Brno-festivaali 2007 (Tsekki) esityksellä Toista
Microelettra: Microcosmi eletrici trasversali -festivaalit 2006 (Sisilia)
TUIKETTA TUKENEET APURAHATAHOT
Helsingin kaupunki
Taike (Lastenkulttuurin erityisavustus)
Taike (Kulttuurihyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen)
Aluehallintovirasto
Opetushallitus
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Valtionkonttori
Karjalainen nuorisoliitto
Ok-opintotoiminnankeskusliitto
Helsingin tapahtumasäätiö sr
Kansan Sivistysrahasto
Alfred Kordelinin yleiseltä edistys- ja sivistysrahasto
Suomen kulttuurirahasto
TUIKKEESTA SANOTTUA
AISTI- JA SOKKOTEATTERIPRODUKTIOT
Proxima 8 (2018)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Sokkokauhuesitys Proxima 8 sijoittuu reittilentoa tekevään avaruusalukseen, jonka matkustajat eli yleisö on saatettu lennon ajaksi hibernaatiotilaan. Turvallinen avaruusmatka saa pian ikävän käänteen.
Suomenlinnan salat (2017)
Ohjaus: työryhmä
Sokkoteatteriesitys Suomenlinnan historiasta. Esitys tehtiin yhteistyössä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa.
Hautajaiset (2016)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Aistikauhuesityksessä kokijat saapuvat muistotilaisuuteen, jossa alkaa tapahtumaan yliluonnollisia asioita.
Viimeinen vuoro (2014)
Ohjaus: työryhmä
Viimeisen vuoron tapahtumat sijoittuvat metroon. Esityksessä illan viimeinen vaunu lähtee matkaan kokijat mukanaan. Vaunu kuitenkin pysähtyy keskelle pimeitä metrotunneleita eikä toivoa nopeasta poispääsystä ole.
Pieni tulitikkutyttö (2012)
Ohjaus: työryhmä
Sokkoteatteriesitys Pieni tulitikkutyttö on esitys, joka soveltuu näkövammaisille katsojille sellaisenaan eikä tarvitse kuvailutulkkausta. Esitys soveltuu myös näkeville katsojille, jotka saavat silmikon silmilleen esityksen ajaksi.
PRODUKTIOT LAPSILLE
Kasmir-kissan 9 elämää (2024)
Ohjaus: Tanja Hautakangas
Petteri Kaniini (2023)
Ohjaus: Tanja Hautakangas
Petteri Kaniini on reipas satu vallattomasta Petteristä ja tämän seikkailuista pihapiirissä. Mukana seikkailevat Petterin sisarukset sekä muita metsän eläimiä.
Sukellus (2022)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Sukellus on pienille lapsille suunniteltu ensikosketus teatterin maailmaan. Tunnelmallisessa aistiteatteria hyödyntävässä teoksessa kuljetaan suomalaisen luonnon läpi ja tutustutaan mm. metsään ja veden alaiseen maailmaan.
Tuikesankarit (2022)
Ohjaus: työryhmä
Tuikesankarit on absurdi interaktiivinen komedia pelihahmoista nuorille ja aikuisille.
Fedja-setä, kissa ja koira (2022)
Ohjaus: Veera Aaltonen
Vauhdikas, sanallista ja äkkiväärää huumoria viljelevä kesäteatteriesitys koko perheelle.
Maailman ympäri 80 päivässä (2021)
Ohjaus: Markku Ihamäki
Eläinhahmoja täynnä oleva kesäteatteriesitys on musiikin ja huumorin sävyttämä vauhdikas seikkailukertomus ja sopii hyvin koko perheelle.
Rohkea muurahainen (2020)
Ohjaus: Markku Ihamäki
Kesäteatteriesitys Rohkea muurahainen kertoo pienestä muurahaisesta, joka joutuu tahtomattaan jättämään kekonsa ja lähtemään seikkailuun.
Siskoni mun (2019)
Ohjaus: Ann-Mari Ohtamaa
Moniaistinen lastenteatteriesitys muutoksesta, uuden kohtaamisesta ja mielikuvituksesta.
Kreivi Hohoo (2019)
Ohjaus: työryhmä
Kreivi Hohoo on kiertävä lastenteatteriesitys, jossa käsitellään pelkoja lasten näkökulmasta.
Kaislikossa suhisee (2019)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Kiertävä kesäteatteriesitys, jossa seurataan vallattoman Konnan kommeluksia ja ilkeiden Näätien juonittelua. Tarinassa tutustutaan myös piknikkejä rakastavaa Rottaan, kotinsa menettäneeseen Myyrään ja kiusattuun Kaniin.
Kolme pientä porsasta (2018)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Tuttu tarina saa vauhtia kun Susi Hukkasen metsästystä haittaavat ovelat possut ja oman lapsen vegaanisuus. Kesäteatteriesitys toteutettiin Tapanilan Kylätilalla. Kolme pientä porsasta oli Tuikkeen ensimmäinen ulkoilmakesäteatteriesitys.
Kärrynpyörä (2018)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Toteutettu yhteistyössä Pop-Tiede ry:n kanssa. Kärrynpyörä on jännittävä, tiedettä ja akrobatiaa yhdistävä esitys koko perheelle. Kärrynpyörä näyttää, että tiede on yhtä hauskaa kuin sirkus, ja että sirkuksestakin voi oppia.
Veden alla (2016)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Sanaton lastenteatteriesitys vesistöjen saastumisesta. Esitys yhdistää nukketeatteria, animaatiota ja fyysistä näyttelijäntyötä.
Mosasauruksen arvoitus (2016)
Ohjaus: Kimmo Tähtivirta
Teatteri Tuikkeen ensimmäinen kesäteatteriesitys. Tarina dinosauruksista ja ystävyydestä. Esitys toteutettiin yhteistyössä Ilmaisukoulu Tuikkeen kanssa kanssa.
Kummallinen kahvila (2013)
Ohjaus: työryhmä
Tiedettä, sirkusta ja teatteria yhdistävä esitys maagisesta kahvilasta ja sen uudesta omistajasta.
Satuarkku (2009)
Ohjaus: työryhmä
Satuarkku-esityksessä vanhat tutut sadut kerrotaan uudella, lapsen mielikuvitusta haastavalla tavalla. Esityksessä yhdistyy sanaton teatteri, esine- ja nukketeatteri sekä perinteinen näyttelijäntyö.
Avaruuden laidalle (2009)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Tilaustyönä Tiedekeskus Heurekalle tehty tiedekesäteatteriesitys. Esitys tehtiin alkuräjähdystä käsittävän planetaarioesityksen innoittamana ja se käsitteli maapallon ulkopuolisen elämän mahdollisuutta ja aika- ja avaruusmatkailua.
Kapteeni ja Meri (2008)
Ohjaus: Krista Valtonen
Tilaustyönä Tiedekeskus Heurekalle tehty tiedekesäteatteriesitys. Esitys tehtiin merenkulkua käsittävän näyttelyn innoittamana ja se käsitteli merenkulun historiaa, myyttejä sekä naisen asemaa.
Hyrrä (2008)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Hyrrä kertoo kahdesta ystävästä ja heidän yhteisestä syntymäpäivästään tivolissa. Hauska ja koskettava tarina ystävyydestä, itsekkyydestä ja jakamisen vaikeudesta. Esitys on toteutettu sanattomasti.
Agricolan pöydällä (2007)
Ohjaus: työryhmä
Mikael Agricolan juhlavuoden kunniaksi tehty esineteatteriesitys Agricolan elämästä ja elämäntyöstä Suomen kirjakielen luomisessa.
Ville ja Valle (1997)
Ohjaus: työryhmä
Vauhdikas kiertue-esitys lapsille, joka perustuu Kirsi Kunnaksen runoihin.
PRODUKTIOT AIKUISILLE
Avomerellä
(2023)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Teatteri Tuikkeen versio klassikosta on suora kommentti poliittiseen päätöksentekoon ja valtaan. Esitys toteutetaan fyysistä teatteria ja klovneriaa hyödyntäen.
Grand Hotel Mirablis (2022)
Ohjaus: Aarne Linden
Grand Hotel Mirablis on jännityskuunnelma aikuisille, joka sekoittaa toisiinsa jännitystä, kauhua, erotiikkaa ja absurdia huumoria.
Rautatie (2021)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Rautatie on Juhani Ahon romaaniin perustuva lähes sanaton, fyysistä ja puolinaamioteatteria hyväksikäyttävä kahden näyttelijän esitys, joka on täynnä ennakkoluuloja ja pelkoja. Projisoinnit täydentävät esityksen maailmaa ja tuovat päähenkilöiden mielenmaiseman näkyväksi.
Iik!Week-tapahtuma (2018-2024)
Teatteri Tuike on tehnyt yhteistyötä Lasten päivän säätiön kanssa vuodesta 2018 lähtien tuottamalla Linnannmäen Iik!Week-tapahtumaan kauhuesityksiä, -kohteita ja -hahmoja.
Toista (2004, 2017)
Ohjaus: Nina Rinkinen
Sanattoman teatterin keinoin tehty parisuhdekuvaus. Näytelmän lähtökohtina ovat olleet animaatiomaisuus, fyysinen ilmaisu ja toisto.
On nälkä, on jano (2016)
Ohjaus: Mira Laine
Yhteistyöproduktio Hotvasa-työryhmän kanssa. Aikuisille suunnattu, nykynukketeatterin keinoin toteutettu On nälkä, on jano-esitys perustuu Maaria Päivisen vuonna 2014 julkaistuun samannimiseen romaaniin (Into).
Jäähyväiset kesäyölle (2016)
Ohjaus: Veera Aaltonen
Klassikkonäytelmän nykyteatteriversiossa groteski liike ja huumori yhdistyvät yllättäviin kauneuden hetkiin ja sanoihin, haastaen katsojan odotukset ja näkökulman siitä, mitä ovat rakkaus ja seksuaalisuus nyt. Esityksen tyylilajina on fyysinen ja visuaalinen nykyteatteri.
Baari (2010)
Ohjaus: työryhmä
Sanaton pienoisnäytelmä, joka yhdistää teatteria ja tiedettä sekä sirkustaidetta. Esitys on tehty tilaustyönä Neste Oy:lle.